Xiaomi a introdus o nouă metodă de încărcare la distanță – Mi Air Charge. Aceasta metodă încearcă să transpună în practică o idee mai veche încercată de mulți producători, însă se lovește de aceleași probleme.
Mi Air Chargear trebui să le permită utilizatorilor să își încarce dispozitivele fără cabluri sau standuri de încărcare wireless. Dispozitivul dezvoltat de Xiaomi are antene de interferență cu cinci faze care pot detecta cu precizie locația smartphone-ului. O matrice de control formată din 144 de antene transmite unde de lățime milimetrică direct către telefon prin tehnologia beamforming.
Xiaomi a dezvoltat și o matrice de mini-antene care transmit și primesc semnale. Cele de tip “Beacon” transmit informații referitoare la localizare și au un consum redus de curent. Matricea de primire a semnalului este formată din 14 antene care convertesc undele în energie electrică, transformând acest tip de încărcare la distanță în realitate.
În prezent, tehnologia Xiaomi are o capacitate de încărcare la distanță de 5 wați pentru un singur dispozitiv, pe o rază de câțiva metri. Mai multe dispozitive pot fi încărcate în același timp (fiecare dintre ele primește 5 wați) și obstacolele fizice nu reduc eficiența de încărcare.
Se ridică unele probleme și griji în ceea ce privește sănătatea publică. Se cunoaște faptul că radiația electromagnetică în cantitate mare poate duce la cancer. Chiar dacă dispozitivul acesta emite 5W, această putere se adaugă la cea emisă de alte dispozitive din zonă (routerele, telefoanele, dispozitive Bluetooth). Chiar dacă luate individual, aceste dispozitive sunt inofensive, atunci când calculăm toate emisiile radiomagnetice din jurul nostru situația se schimbă. Și nu vă gândiți doar la dispozitivele pe care le dețineți dumneavoastră, ci la toate dispozitivele din bloc ce au emisii electromagnetice.