Transmisia datelor cu ajutorul luminii nu este un concept nou, în prezent existând o mulțime de tehnologii care folosesc lumina ca mediu de transport a datelor. Datele sunt transmise prin fibra optică cu ajutorul luminii iar discurile Blu-Ray sunt citite cu ajutorul unei unde laser. Conexiunea la o rețea de date, cu ajutorul luminii, prin simpla iluminare a încăperii, este în schimb ceva cu totul nou.
Ce este LiFi?
Aceasta este întrebarea pe care și-o pun mulți utilizatori ce descoperă beneficiile oferite de un telefon inteligent. LiFi sau light fidelity este un sistem de transmisie a informațiilor în sistem binar, cu ajutorul luminii, de la un punct de acces LiFi către dispozitivele compatibile din apropiere. Dacă hotspot-ul Wi-Fi folosește undele electromagnetice la diferite frecvențe (2.4GHz și 5GHz), sistemul LiFi folosește lumina emisă de LED-uri pentru a transmite informația. Cu alte cuvinte o sursă de lumină cu LED-uri (bec LED) din încăpere poate deveni punct de acces pentru a vă conecta la rețea cu telefonul mobil sau cu tableta. Profesorul Harald Haas este recunoscut drept părintele LiFi.
LiFi – avantaje și dezavantaje
Sistemul LiFi oferă unele avantaje dar și dezvantaje demne de luat în calcul. Fiind o transmisie cu ajutorul luminii, LiFi funcționează atâta timp cât dioda emițătoare de lumină (LED) și fotodioda receptoare nu sunt obturate. Cu alte cuvinte, cele două dispozitive trebuie să fie în aceeași cameră. În cazul Wi-Fi, undele electromagnetice pot trece prin pereții încăperilor iar dispozitivele mobile se pot conecta la rețea din celelalte camere ale casei. Sistemul LiFi nu se confruntă cu problema aglomerării de spectru așa cum se poate întâmpla în cazul Wi-Fi. De asemenea, nu are nevoie de aprobările organizațiilor ce se ocupă cu gestionarea frecvențelor radio (ANCOM în cazul României).
Sistemul LiFi poate fi mai ieftin și mai ușor de implementat. Becurile LED pot fi transformate în replicatoare LiFi astfel încât întreaga încăpere să beneficieze de o conexiune de date. Lumina transmisă de LiFi nu este percepută de ochiul uman.
Viteză LiFi
Sistemul LiFi oferă viteze de transfer al datelor similare conexiunilor Wi-Fi. Testele au arătat că pot fi obținute conexiuni la viteza de 96 Mbit/s folosindu-se mai multe surse de lumină și un algoritm special.
Ce este LiFi
Consorțiul LiFi
Sistemul LiFi este susținut de consoțiul cu același nume (http://www.lificonsortium.org/). Acesta a fost fondat în anul 2012 de patru organizații axate pe dezvoltarea tehnologiei. Scopul Consorțiului LiFi este de a implementa tehnologia în diverse domenii de comunicații.