Telefoanele și tabletele sunt simple jucării pentru mulți dintre utilizatorii români, aplicațiile, amenințările informatice și posibilitățile acestor dispozitive nefiind evaluate în mod corespunzător. În primul rând, dispozitivele inteligente sunt niște instrumente extrem de eficiente în activitatea de zi cu zi. Cu ajutorul acestora putem citi emailul, putem consulta ofertele comerciale sau putem face plăți pe internet. Accesul unei persoane străine la datele stocate pe dispozitivele electronice poate fi sinonim cu compromiterea totală a intereselor persoanale. Banii din cont pot fi furați, documentele personale pot ajunge publice, fotografiile și clipurile intime pot fi distribuite pe internet.
Datele postate pe internet nu mai sunt datele dumneavostră. Ele sunt publice și pot fi distribuite după bunul plac al altor persoane. NU există legi care să vă protejeze interesele și nici materialele în format electronic. Fiecare stat are propriile legi sau nu le are deloc, așa cum este cazul unor țări africane sau asiatice, iar hackerii profită de aceste state, folosind serviciile unor companii fără reguli. Nici serviciile cloud ale marilor companii nu sunt sigure. Recent, iCloud a pierdut conturile a mii de oameni, printre care și cele ale vedetelor americane ce s-au văzut expuse pe internet (hashtag #thefappeing).
Sfaturile Androidlive sunt pentru creșterea nivelului de securitate sunt:
- Nu faceți plăți electronice dacă nu înțelegeți pe deplin cum funcționează sistemul. Plătiți ramburs produsele magazinelor online, în acest fel nu riscați ca magazinul să încaseze banii și să uite să mai livreze produsul.
- Folosiți un card separat pentru plățile electronice uzuale, pentru a limita pierderile în cazul furtului de date. În niciun caz nu folosiți cardurile prin care administrați sume mari de bani, conturile firmei, etc.
- Nu stocați documente importante pe sisteme nesecurizate corespunzător.
- Nu introduceți pe rețelele sociale informații sensibile. Străinii nu trebuie să afle totul despre dumneavoastră.
- Nu vă lăudați pe rețele sociale postând fotografii din concedii. În acest timp, un hoț se poate informa și vă poate sparge în liniște casa.
- Setați parole cu peste 10 caractere care să includă semne speciale cum ar fi #$%^&*() etc.
- Nu vă logați pe conturile importante de email, cont bancar, rețele sociale de la hotspoturi necunoscute, care pot filtra conținutul.
- Nu lăsați telefonul sau tableta pe mâna unor persoane necunoscute.
- Nu creați conturi pe site-urile obișnuite folosind o parolă similară cu cea de la conturile dumneavostră cu adevărat importante.
- Schimbați periodic parolele pentru a reduce riscurile.
- Hard disk-urile, SSD-urile și flashurile se defectează. Faceți copii de siguranță pentru datele importante.
- Dacă aveți date importante de recuperat de pe un hard disk defect apelați numai la firmele de încredere. Tehnicienii din service-urile IT se distrează frecvent privind la fotografiile găsite pe calculatoarele defecte ale utilizatorilor.
Acestea ar fi câteva sfaturi de real folos pentru utilizatorii obișnuiți. Lucrătorii din armată, servicii, agenții, ministere etc. se supun altor reguli mult mai drastice. De regulă, acestia sunt pregătiți în acest sens și li se explică clar pericolele.
Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), condus de preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a discutat aceste amenințări la adresa statului român și va întreprinde o serie de măsuri pentru modificarea legislației.
Ameninţările cibernetice la adresa securităţii naţionale şi capabilităţile României de reacţie la atac cibernetic major au reprezentat pentru Consiliu o altă temă pe ordinea de zi. Membrii CSAT au hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersurile necesare urgentării adoptării cadrului legislativ în domeniul securităţii cibernetice, să sprijine constituirea de entităţi, atât în cadrul sectorului public, cât şi al celui privat, specializate în evaluarea securităţii infrastructurilor cibernetice de interes naţional, iar instituţiile responsabile să ia măsuri pentru definirea şi operaţionalizarea unui program destinat instruirii specialiştilor în domeniul securităţii cibernetice. De asemenea, Consiliul a mai hotărât ca Guvernul României să întreprindă demersuri pentru introducerea în şcoli a pregătirii obligatorii cu privire la securitatea spaţiului cibernetic şi pentru crearea de specializări în învăţământul universitar şi postuniversitar în domeniul securităţii cibernetice.
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, totodată, și măsurile de prevenire şi combatere a utilizării internetului în scopuri teroriste, ca rezultat al utilizării spaţiului virtual şi a reţelelor informatice de către entităţile teroriste și adepţi ai acestora.
Comunicatul de presă poate fi găsit pe siteul presidency.ro.