Lansare noului telefon Samsung Galaxy S3 a clarificat o serie de întrebări privind specificațiile tehnice ale acestuia.
Dacă principalele necunoscute erau reprezentate de noul chipset quad-core și de cantitatea maximă de memorie disponibilă, ecranul era anticipat ca fiind un AMOLED cu rezoluție mare.Ecranul cu rezoluție 720p este asemănător cu cel montat pe Galaxy Nexus, având o matrice Pentile.
Așezarea pixelilor este foarte importantă pentru percepția culorilor. Matricea Pentile presupune prezența a patru pixeli pentru culorile roșu verde și a unuia central pentru albastru (așa cum puteți vedea în figura alăturată).
Motivul pentru care Samsung a ales o matrice Pentile nu ține în mod obligatoriu de eficiența acesteia ci de comportamentul pixelilor albaștri dintr-un ecran AMOLED. Ecranele AMOLED au tendința de a se deteriora în timp iar primii pixeli care refuză să se mai comporte normal sunt tocmai pixelii albaștri.
În matricea AMOLED Pentile, pe care o puteți vedea și în clipul de mai jos, Samsung a creat pixelii albaștrii mai mari astfel diferențele de nuanță care apar în timp să cât mai puțin perceptibile. Având mai puțini pixeli albaștri dar mai mari, ecranul montat pe Galaxy S3 va dura mai mult decât unul AMOLED cu aranjament normal RGB.
În cazul unor densități mari a pixelilor, așa cum are ecranul noului Galaxy S3, tipul matricei nu mai poate fi sesizat de utilizatorul obișnuit însă aranjamentul se poate vedea sub microscop.
Matricea Pentile a fost inspirată de retina ochiului uman care prezintă mai multe conuri (fotoreceptori) de tip L și M dar mai puțini receptori S (S, M, L sunt prescurtările de la short, medium, long și corespund lungimilor de undă de 420–440 nm, 534–545 nm, 564–580 nm). Fiecare tip de fotoreceptor sesizează o culoare de bază.
Ecranele AMOLED sunt preferate datorită contrastului puternic și al unghiului de vizualizare extrem. Deși sunt mai performante decât soluțiile SLCD nu sunt atât de fiabile precum acestea. Din cauza duratei scurte de viață unele companii precum Apple și HTC preferă ecranele SLCD.