Pare o idee cel puțin bizară, mai ales dacă ne gândim că ajungem la birou și așezăm toți telefoanele lângă geam să se încarce. Arman Ahnood, un cercetător de la Centrul Londonez a demonstrat la Materials Research Society la finele anului trecut că această idee nu este atât de absurdă și nici pe departe nepractică. După spusele sale, doar 36% din lumina emisă de un ecran OLED este utilă, iar restul este irosită. Celule fotosenzitive plasate pe spatele si pe lateralele dsiplay-ului pot capta aceste raze și. În plus, ecranele OLED și LCD nu sunt complet opace și permit ca luminii ambientale să ajungă la aceleași celule receptoare.
Calculele arată că eficiența de 11% pe care o are mecanismul poate genera o putere adițională de numai 5 miliwați pentru un ecran standard de 3.7 inci. Nu este deloc o cifră impresionantă, dar știm cu toții că oricâte minute în plus de baterie atunci când ai cea mai mare nevoie sunt prețioase. Următorul pas al cercetătorilor este să creeze un design pentru acest mecanism care să permită o eficiență mai mare.
Nu este un secret că creșterea duratei de viață a bateriei pentru smartphone-uri este o preocupare generală acum, dar această abordare este cel puțin surprinzătoare. Așteptăm să ne scoatem telefoanele la soare, la încărcat.