Samsung I8530 Galaxy Beam este un smartphone ce integrează un proiector în adevăratul sens al cuvântului. Am fost tentați să spunem că este primul aparat de acest fel însă ne-am adus repede aminte de I7410, telefonul lansat în februarie 2009 tot de Samsung.
Proiectorul poate fi prezentat ca un exemplu al capacității tehnologice actuale și a performanțelor pe care le-a atins industria microelectronicii în ultimii ani. Dacă în urmă cu 10-15 ani un proiector nu încăpea în portbagajul unui Matiz, fiind o adevărată uzină consumatoare de energie, astăzi proiectorul este un echipament simplificat și miniaturizat ce poate fi încorporat în cele mai banale electronice. Performanțele în acest domeniu au fost posibile datorită LED-urilor albe cu luminozitate crescută și a panourilor cu cristale lichide.
Proiectorul încorporat în Galaxy Beam este dezvoltat de Samsung și nu de o companie terță. O tehnologie asemănătoare, furnizată de Texas Instruments, este integrată în proiectoarele portabile de mici dimensiuni așa cum este de pildă ASUS P1. Avantajele evidente ale sursei de lumină constau în emisia redusă de căldură și în consumul mic de electricitate.
VIDEO – Cum am proiectat cu telefonul Samsung I8530 Galaxy Beam
Am filmat primele noastre încercări de a proiecta cu telefonul, rezultând clipul de mai jos. Operațiunea a fost destul de simplă și sperăm să vă incite să citiți întregul review.
[youtube http://www.youtube.com/watch?v=PTSdiD6jgds&w=640]Samsung I8530 Galaxy Beam nu este un telefon prea mare (cel puțin nu atât de mare pe cât ne-am fi așteptat), deși integrează un proiector video și un ecran cu diagonala de 4 inci. Compania producătoare a miniaturizat pe cât posibil hardware-ul complex însă se simte prezența unul telefon corpolent de la primul contact. Cu o grosime de 12.5mm, Beam este mai mare și mai greu (145g) decât telefoanele high-end cu care suntem obișnuiți.
Carcasa fabricată în totalitate din plastic dă senzația unui produs banal deși avem de a face cu primul telefon cu proiector încorporat. Din cauza proiectorului care ocupă o parte din spațiul interior, camera video principală este plasată mai jos. Pe lateralele aparatului sunt prezente butoane dedicate pentru volum, camera foto dar și pentru activarea proiectorului.
Galaxy Beam este un terminal construit bine, ce dă impresia de soliditate, poate și din cauza greutății ceva mai mari. Capacul din plastic și forma aparatului ne-a adus aminte de Samsung Galaxy Xcover S5690, telefonul rezistent la apă, praf și șocuri pe care am avut ocazia să-l testăm în urmă cu ceva timp.
Pe partea stângă utilizatorul va găsi butoanele pentru volum , ușor de indentificat, o mufă pentru sunet și un slot pentru cartele SIM. Pe partea dreaptă se poate găsi butonul pornit/oprit, butonul pentru proiector și un slot pentru cardul microSD.
Cartela SIM și cardul microSD sunt accesibile fără a scoate capacul bateriei, un lucru diferit față de celelalte aparate. Toate sloturile sunt acoperite de capace de protecție.