Software și aplicații
Motorola RAZR XT910 rulează sistemul de operare Android 2.3.5 Gingerbread și are astfel deschidere la oceanul aplicații disponibile în Android Market. Interfața grafică MotoBLUR a fost îmbunătățită cu și mai multe funcții specifice telefoanelor Motorola. Widget-urile se mișcă fluid pe ecran, la cea mai mică atingere și sunt ușor de accesat.
Telefonul se poate debloca din standby direct în aplicația foto (prin glisare spre dreapta) sau în meniul anterior (spre stanga). Experiența nu se ridică la nivelul lui HTC Sense 3.0, dar cei care nu au umblat anterior cu HTC-uri vor fi întântați. O opțiune utilă la RAZR XT910 este posibilitatea de a comuta în modul Mute și vibrație direct chiar și atunci când ecranul este blocat.
Spre bucuria noastră, tastatura implicită este Swype, iar aceasta e recunoscută pentru rapiditatea tastării, odată ce utilizatorul s-a obișnuit cu ea. Ecranul cu diagonala de 4.3″ înlesnește introducerea datelor atunci când este afișată o tastatură QWERTY în modul landscape.
Din păcate, limba română nu se numără printre opțiuni. Acest fapt poate constitui un dezavantaj pentru iubitorii de diacritice.
Smartphone-ul este echipat cu software-ul Motorola Smart Actions care permite automatizarea sarcinilor zilnice și crește autonomia aparatului. Smart Actions este ușor de accesat iar oprirea modulelor Bluetooth sau GPS pentru reducerea consumului se face printr-o simplă atingere a semnului grafic. Browser-ul preinstalat pe telefon suportă Flash 11, vizualizarea paginilor web fiind completă.
O serie de alte aplicații preinstalate sunt de asemenea disponibile incluzând aici și GoToMeeting, un software pentru afaceri. QuickOffice poate fi de ajutor atunci când aveți de rezolvat chestiuni specifice muncii de birou iar MOTOPrint oferă o modalitate rapidă de a trimite documentele (mesaje), contactele, task-urile către o imprimantă pentru a fi tipărite. Fanii rețelelor sociale nu vor fi dezamăgiți, RAZR XT910 are preinstalate aplicații pentru Facebook și Twitter. Prezența modului GPS permite instalarea unor soft-uri de navigație cum ar fi IGO pentru Android.
Trebuie apreciată și prezența unui File Manager, util în navigarea printre fișierele din memoria internă sau de pe card. Pentru mai multă flexibilitate, se poate apela însă la o aplicație gratuită din Market, cum ar fi ES File Explorer (link)