Introducere
Discuțiile legate de așa-zisele telefoane și tablete românești au ocupat multe pagini din forumurile site-urilor dedicate pasionaților de tehnologie mobilă. După încercarea unor oameni de marketing de a prezentat aceste produse ca fiind românești a fost pornită o întreagă campanie de clarificări menite să informeze clienții și cititorii.
Companiile românești ce au creat mărci proprii importă de ceva vreme diverse produse fabricate în China. Aceste modele importate în România nu sunt produse românești ci doar produse sub marcă românească cu elemente de localizare.
Fiind un telefon importat din China sub marca firmei românești Rosal Import-Export srl, produsul beneficiază de o serie de elemente de localizare. Spre exemplu, Rosal a trecut marca „E-Boda” pe capacul din spate al telefonului însă nu a și-a pus marca și în partea din față, cel mai probabil din cauza costurilor suplimentare cerute de fabricant.
Informațiile oferite atât de sistemul de operare cât și cele imprimate pe accesorii și componente sunt disponibile în limba română, acest lucru avantajând persoanele care nu înțeleg limba engleză.
Faptul că unele companii românești importă produse sub marcă proprie este un lucru extraordinar. Dacă aceste firme nu ar exista ar fi apărut alte companii din exterior care ar aduce aceste produse electronice, fie că sunt entry-level sau mainstream. Personal mi-aș dori ca firme precum Visual Fan (Allview), InfoTouch Systems SRL (InfoTouch iTab), VHCI Business Development (Colia) sau Rosal Import-Export srl (E-Boda) să evolueze de la stadiul de importatori și creeze mai multe locuri de muncă în România poate chiar fabrici de asamblare pentru electronice.
Pentru moment, evoluția acestora pare plafonată la importul unui număr mare de modele chinezești fără planuri de a se implica mai mult în industria electronică. O altă zonă de evoluție pentru aceste companii românești ar fi extinderea pe piețele regionale din Europa de Est.
Firmele românești chiar dacă nu investesc în cercetare și producție fac o selecție a celor mai bune telefoane chinezești și oferă utilizatorului român, atehnic, niște produse ce pot fi folosite. Interfața și manualele în limba română reprezintă un alt avantaj oferit utilizatorului român. Concurența între aceste firme axate pe produse chinezește, redenumite va duce într-un final la o scădere a prețurilor.
E-Boda Storm V100 se prezintă destul de bine la exterior. Partea frontală este dominată de ecranul IPS cu diagonala de 4 inci și de cele trei butoane capacitive de la baza acestuia. Partea superioară prezintă o fantă pentru difuzor, camera video frontală și doi senzori a căror prezență poate fi identificată prin plasticul semi-transparent.
Lateralele sunt rezervate butoanelor pentru volum iar în partea superioară au fost montați conectorii USB și audio.
Zona din jurul ecranului este destul de spațioasă, semn că se mai putea lucra la dimensiunile telefonului. Telefonul se simte destul de greu și este destul de gros dacă îl comparăm cu telefoanele Sony, Samsung sau LG. Gabaritul este dat de acumulatorul de 1600mAh ce oferă 5,92Wh.
E-Boda Storm V100 este un telefon Dual-SIM ce poate oferi avantajele tarifare a două rețele. De regulă, cei care folosesc telefoanele Dual-SIM fie au un număr de telefon vechi la care nu pot renunța, fie conduc o afacere și au mai multe numere de telefon disponibile pentru clienți.