Introducere
ASUS Zenfone 5 (ZE620KL) a luat prin surprindere utilizatorii care urmăreau evoluția companiei cu sediul în Taipei. Telefonul are un design elegant, cu un ecran cu „breton” și o construcție ireproșabilă, sticla și aluminiul fiind îmbinate perfect.
ASUS a construit întreaga gamă Zenfone 5 pe baza unor soluții tehnologice oferite de Qualcomm, acestea fiind și cele mai performante chipseturi ce pot fi montate astăzi pe un telefon. La o primă vedere, aspectul exterior seamănă cu designul inițiat de Andy Rubin cu al său Essential Phone, preluat și de alți producători de telefoane pe măsură ce principalii furnizori asiatici au început să fabrice tot mai multe panouri în acest format. Dacă chipsetul este furnizat de cea mai bună companie care proiectează procesoare mobile – și anume Qualcomm – senzorul camerei foto este livrat de o companie japoneză ce s-a remarcat prin performanța senzorilor săi – iar în acest caz e vorba de Sony.
ASUS Zenfone 5 apelează deci la cele mai bune componente din industrie, la fel ca modelele concurente de la Samsung și Apple. Rezultatul constă în performanțe de top, unele demne de statutul de „flagship”, dar pe care ASUS nu a încercat să le promoveze, deși ar fi meritat din plin. În timpul conferinței de presă, în care a fost prezentat Zenfone 5, directorul companiei nu s-a sfiit să facă comparații directe cu „fruit phone” telefon pe care îl depășește în multe privințe. ASUS a dorit să ofere un telefon de o calitate extraordinară, care se poate bate de la egal la egal cu Samsung și cu Iphone, acesta din urmă fiind un alt telefon fabricat de tot Samsung.
Care ar fi avantajul lui Zenfone 5 în fața concurenței? În primul rând vorbim de produse similare din toate punctele de vedere, atât ca chipset, cât și ca ecran, memorii, design exterior, dar pe care ASUS le comercializează la prețuri sensibil mai mici. Drept urmare, după numai câteva zile, stocurile de Zenfone 5 care au ajuns în România au fost epuizate.
La exterior, ASUS Zenfone 5 pare un telefon simplu și elegant, partea frontală fiind acoperită aproape în întregime de ecranul cu breton în zona superioară a panoului. Acestă zonă este folosită pentru a difuzor și pentru alți senzori.
Partea din spate este acoperită cu o sticlă fină, montată pe un aliaj de aluminiu cu rezistență înaltă. ASUS spune că a folosit cele mia bune materiale și o procedură complexă de finisare cu opt straturi. Cert e că Zenfone 5 arată ireal de bine la exterior, fiind genul de telefon pe care dorești să-l păstrezi într-o husă.
În partea inferioară, ASUS a montat un conector USB 3.1 Type C și o ieșire audio de 3,5mm. Prezența acestor conectori robuști este un lucru de apreciat într-o industrie care preferă aparenta simplificare a produselor de dragul accesoriilor vândute la prețuri piperate.