stiri

Lupta între HTC și Apple capătă accente stupide

Criza actuală afectează orice actor angrenat în jocul economic global iar fiecare procent de piață înseamnă bani (foarte mulți bani). Lupta între marile companii IT, afectate de criză, a început să se ducă cu arme stupide. Dacă nu îți poți distruge adversarul prin produse deosebite, dat fiind că toți vând cam același lucru, poți forța decizii în justiție care să blocheze vânzările companiei concurente. Judecătorii din țările în care au loc aceste procese împart dreptatea spre companiile care investesc în țara lor și restricționează accesul pe piața proprie pentru importatorii.

Mecanismul funcționează similar cu decizia României de a controla camioanele olandeze sub pretextul unei bacterii periculoase. Bineînțeles comparația este un pic forțată dar ideea e ca cam aceeași.

HTC a dat în judecată compania Apple pentru încălcarea anumitor patente proprietare. ITC (International Trade Commission) a demarat propria investigație împotriva corporației Apple Computer. HTC nu incriminează colțurile rotunjite și forma dreptunghiulară ci alte aspecte la fel de stupide. Printre funcțiile folosite de Apple care ar fi proprietate HTC enumerăm:

– interfața care mărește caracterele în momentul tastării
– funcția care adaugă terminații de genul .ro, .com în momentul scrierii adresei web
– bara de informații prin care se verifică apelurile telefonice, mesajele text și agenda electronică

Investigația ITC (International Trade Commission) va avea în vedere tabletele, telefoanele dat și calculatoarele Apple. La nivel internațional, litigiile între firme se vor rezolva diferit în fiecare țară, „dreptate” putând să difere în funcție de interesele locale și de corupția din fiecare țară în parte. Companiile își vor plăti licențe una alteia pentru aceste patente proprietare iar lucrurile se vor rezolva până la urmă prin negocieri pentru că nimeni nu are interesul să piardă bani.

Apple a mai încercat să patenteze lucruri irelevante precum atingerea multi-touch pentru ecranele sensibile însă acest lucru a fost refuzat.

Apple a încercat recent să înregistreze ca marcă proprie denumirea multitouch însă acest lucru a fost refuzat fiind considerat o descriere generalistă utilizată de mai multe corporații pentru a descrie aceeași tehnologie.(vezi link)

Marea problemă rămâne totuși modul în care se obțin aceste patente stupide și mărci care nu descriu tehnologii noi ci simple aspecte de grafică ca nu sunt nicidecum proprietatea unei companii odată ce ele au fost introduse de o comunitate largă. Documentul ITC (International Trade Commission) îl puteți citi pe pagina aceasta.

iPhone (foto sus) este unul dintre modele acuzate de HTC că ar integra elemente proprietare ale companiei taiwaneze.

To Top

Citește articolul precedent:
Qualcomm Dragonboard
Placa de test pentru dezvoltatori

Programatorii avansați, care doresc să dezvolte aplicații complexe pentru echipamentele dotate cu tehnologie Qualcomm, au la dispoziție un kit special...

Închide