Ca răspuns la mișcarea companiilor din industria telefoniei mobile de a exploata prea mult piața accesoriilor, Comisia Europeană a decis ca toate încărcătoarele pentru telefoanele mobile să respecte același standard. Problema a fost adusă în discuție acum câțiva ani însă tocmai acum a fost pusă în practică. Interesele companiilor din industria telefoanelor mobile au făcut să avem acum peste 30 de tipuri incarcătoare.
În martie 2009 Comisia Europeană a dat un ultimatum companiilor pentru a renunța la acest mod de a exploata cumpărătorul. Fiecare companie schimba frecvent încărcătorul, accesoriile și driver-ele pentru a putea câștiga mai mulți bani din vânzarea altora noi. Practica a fost considerată incorectă fapt care a dus la adoptarea standardului micro-USB atât pentru transferul de date cât și pentru alimentarea cu energie electrică. Fiind un standard deschis este de așteptat ca prețul încărcătoarelor să scadă considerabil.
Istoria recentă ne arată că practicile incorecte promovate de companii cu pretenții din industria IT nu au avut șanse de câștig, fie că au fost reglementate printr-o lege sau pur și simplu de piață. Companii din industria foto care au ales să vândă aparate ce stocau datele pe carduri cu standard propriu (spre exemplu memory stick) au fost nevoite să se orienteze spre Secure Digital. De asemenea firmele care limitau în mod artificial durata de viață a acumulatorilor, personalizați pe un model anume, cu scopul de a determina cumpărătorul să plătească o sumă substanțială pe un nou acumulator au avut de pierdut, experiențele negative ale utilizatorilor fiind postate pe diverse forumuri și site-uri de socializare.
Veștile sunt bune atât pentru mediul înconjurător cât și pentru cumpărători. În prezent în cele 27 de țări ale Uniunii Europene sunt în uz circa 500 de milioane de telefoane. Pe parcurs ele vor fi înlocuite cu telefoane cumpatibile cu micro-USB. Aceeași măsură trebuie aplicată și altor dispozitive ce nu au nevoie de prea multă energie cum ar fi playere portabile, mini radiouri, sau dispozitive handsfree.
Uniunea Europeană colectează circa 51.000 de tone de deșeuri electronice în fiecare an iar conservarea resurselor este un aspect al dezvoltării durabile promovate de politicienii de la Brussel. Până în prezent sunt 14 companii care au semnat acest acord însă lista lor se poate extinde oricând odată cu intrarea altor actori pe piața din Europa. Cele 14 companii sunt: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments și Atmel.
Terminalele mobile se pot încărca acum și în momentul în care transferați date între acestea și calculator sau laptop, practic un simplu cablu micro-USB este de ajuns odată ce producători precum ASUS și Gigabyte au decis să ofere 1500mAh pe portul USB 2.0 față de numai 500mAh cât prevedea inițial acest standard.
Faptul că piața experimentează astfel de schimbări majore nu poate decât să avantajeze cumpărătorul de rând. Până în anul 2007, compania Nokia domina piața telefoanelor mobile și nu se ferea să profite de această poziție dominantă. Inconsecvența și amânarea unor soluții tehnice performante și ieftine în același timp a permis producătorilor asiatici susținuți de suportul software oferit de Google să acapareze o bună parte din această piață. Acesta este doar unul din exemple de management defectos.
În anii ce vor urma vom găsi pe rafturile magazinelor echipamente mai inteligente la prețuri mai mult decât accesibile. Toate aceste lucruri sunt posibile datorită unor decizii inspirate, precum trecerea la un singur standard și a oamenilor cu viziune, care văd potențialul unor noi modele de afaceri.