Visul oricărei corporații este să controleze tot. În cazul producătorilor de hardware acest vis se traduce prin controlul total asupra hardware-ului și software-ului. În realitate, companiile își plătesc licențe între ele, cumpără companii muribunde pentru patentele pe care le au înregistrate și negociază dur fiecare aspect comercial. Când interesele lor nu pot fi negociate se ajunge la procese costisitoare, cel mai mediatizat fiind procesul dintre Apple și Samsung.
Google, Samsung și Microsoft sunt trei corporații mari care visează la momentul în care vor vinde soluții care să includă atât hardware-ul cât și software-ul. Microsoft este recunoscut ca un producător de software însă compania încearcă să vândă și hardware, activitate la care se pricepe mai puțin. Samsung produce în principal hardware dar cochetează și cu sistemul de operare Tizen pentru a se îndepărta de Android.
Google are deja controlul asupra sistemului de operare Android ce pune în valoare celelalte aplicații și servicii ale companiei. Din păcate pentru utilizatori, Google se îndreaptă spre un monopol care se va traduce pe viitor prin tarife crescute. Sistemul de operare Android a demolat pur și simplu concurența reușind să domine piața. Compania a știut să convingă partenerii printr-o ofertă software complexă, oferită în mod gratuit. Creșterea Google a fost permisă și modelul de afaceri al celor de la Microsoft, compania insistând să licențieze sistemul de operare Windows contra cost.
Google a atras de partea sa și utilizatorii, pe care a reușit să-i convingă să folosească serviciile companiei. Astăzi, Google mai face un monopol pentru controlul complet al afacerii (distribuția de reclamă). Compania înființată de Larry Page și Sergey Brin va oferi internet gratuit prin Wi-Fi. Pentru început, Google va folosi rețelele T-Mobile și Sprint însă are în vedere și construirea unei rețele proprii de fibră optică.
În cele mai multe cazuri, cetățenii statelor bogate sunt primii vizați de majoritatea ofertelor comerciale. În cazul Google, viitorul companiei se construiește global și nimeni nu este lăsat deoparte. Project Loon este un proiect finanțat de Google ce urmărește distribuția internetului în zonele izolate cu ajutorul aerostatelor (baloane umplute cu un gaz mai ușor decât aerul – Heliu)
Prezentare Project Loon
Un alt proiect finanțat de Google este SpaceX. Prin acest program se urmărește lansarea de sateliți de comunicații care să distribuie mai rapid internet în lumea întreagă. SpaceX este o companie înființată de co-fondatorul PayPal, antreprenorul Elon Musk, omul care se află și în spatele automobilului electric Tesla.
Google finanțează SpaceX
Desigur, serviciile de calitate sunt dorite de utilizatori, de aici și succesul Google însă există unele întrebări pe care ar trebui să ni le punem pentru viitor. Va profita corporația de poziția de monopol pe care o are pentru a-și crește veniturile? Va abuza corporația de controlul pe care îl are asupra datelor personale și bancare ale utilizatorilor? Teoretic nu ar trebui să o facă pentru că statele își protejează cetățenii, dar ce se va întâmpla în cazul statelor slabe, acolo unde corporația este mai bogată și mai puternică decât statul în sine?!