Vrei să ajungi undeva?
Cel mai comod e un taxi
AndROtaxi
Nu are rost să ţii minte numerele de taxi. În Google Play (Android Market), este disponibilă pentru download gratuit aplicația AndROtaxi – o aplicație care conține toate numerele de la dispeceratele companiilor de taxi.
Interfața aplicației este extraordinar de simplă – din primul ecran îți alegi orașul, apoi ai o listă a companiilor de taximetre disponibile în orașul ales. Lista este foarte mare și le include și orașe mici precum Lugoj, Onești și Turda.
Avantajul pe care îl are această aplicație este rapiditatea cu care poți plasa o comadă. După prima utilizare, prima interfață vizibilă după pornire va fi cea cu firmele din orașul tău. Apelul către dispecerat poate fi făcut printr-un singur tap al unui buton. Ai în plus opțiunea de a alege celălalt buton, pentru a selecta numărul de telefon în funcție de operatorul de telefonie mobilă.
Ro Taxi
O aplicație asemănătoare lui AndROtaxi este Ro Taxi, disponibilă, de asemenea, gratuit în Google Play. Listele de orașe și de companii de taximetre ale ambelor aplicații par aproximativ la fel de riguroase.
Totuși, există o diferență esențială între cele două aplicații. În timp ce AndROtaxi se axează pe rapiditatea cu care poți face o comandă fără a știi sau a stoca numerele în telefon, Ro Taxi este o comunitate. Cu un sistem clasic de 5 steluțe, poți să votezi compania în funcție de experiența ta alături de ea. În plus, fiecare poate trimite o modificare referitoare numerele de telefon și tarifele pe care le găsește eronate în aplicație.
Speed Taxi
Despre Speed Taxi v-am mai vorbit într-un articol anterior. Aceasta este aplicația care te scutește de discuțiile cu doamnele de la dispecerat, de apelul în așteptare și de problemele de comunicare ale adresei. Speed Taxi îți găsește poziția prin GPS (ai posibilitatea să o modifici pentru a furniza date exacte), îți completezi numele și trimiți comanda.
După ce ai primit confirmarea că o mașină vine spre tine, va fi afișat un temporizator care nu numai că îți arată timpul rămas până la sosirea taxiului, dar generază o notificare când mai e doar un minut și, din nou, când a sosit mașina.
Din păcate, aplicația este funcțională numai pentru București.
Dacă preferi transportul în comun…
Transport Urban
Aplicația Transport Urban este disponibilă gratuit pe Google Play (Android Market) din partea Indy Vision. Cu o bază de date a tuturor stațiilor și traseelor mijloacelor de transport public, Transport Urban poate calcula trasee indicând doar punctul de plecare și destinația. Din păcate, aplicația poate fi folosită doar pentru harta Bucureștiului.
Traseele sunt precise și rapide. În plus, poți alege din setări ca ruta afișată să fie cea mai rapidă sau cea directă, dacă există. Există un buton de determinare a locației curente plasat pe ecranul principal, care poate incomoda în unele situații, dar nu ne plângem prea mult de el.
Partea proastă la Transport Urban este că motorul de căutare pentru punctele de interes este slăbuț. Nici chiar obiective consacrate precum Casa Poporului nu pot fi localizate. În plus, aplicația are bug-uri. Odată ales un traseu, ai opțiunea să îl trimiți prin SMS sau prin email, dar nici una dintre aceste metode nu funcționează corect.
Nu știi ce să faci în seara asta?
Șapte Seri
O aplicație foarte bună pentru a căuta evenimentele și locațiile pentru o seară în oraș este Șapte Seri powered by Vodafone. Lucrul inedit la Șapte Seri este că îți poți prestabili preferințele. Sunt multe localuri și evenimente în oraș, dar ai posibilitatea să le filtrezi pe cele care te-ar interesa. Există și profiluri prestabilite – Classic, Trendy și Familist.
Cei mai comozi, pot verifica harta să caute locațiile și evenimentele din apropierea lor. Șapte Seri îți poate arăta punctele de interes din preajma ta, de pe o rază reglabilă între 50 de metri și un kilometru.
Un dezavantaj al acestei aplicații îl constituie reclamele abundente. Dar dacă acest lucru face ca aplicația să fie gratuită, trebuie să ne conformăm. Un lucru destul de rușinos, însă, este faptul că aplicația se blochează și se închide.
Imaginile sunt preluate din Google Play. Acum, în locul siglei Sony Ericsson se află sigla Vodafone.
La Teatru
Aplicația La Teatru este disponibilă gratuit și înglobează după cum ne așteptam, programul spectacolelor de teatru. Este o aplicație destul de stângace, cu suficiente neajunsuri și bug-uri, dar o lăudăm pentru că este singura pe care am găsit-o pe această nișă.
Interfața este modestă, afișarea evenimentelor arată un calendar care nu funcționează complet, dar conținutul pare să fie complet.
Prin localizarea utilizatorului, La Teatru generază o listă de teatre din apropiere, iar cu o simplă selectare se poate răsfoi prin programul locației alese. Putem crea o listă de favorite
Un lucru cu adevărat util este posibilitatea de a adăuga un eveniment calendarului din telefon sau celui asociat prin gmail.
Cinemagia
O altă aplicație gratuită „powered by Vodafone” este Cinemagia. Cinemagia ne aduce filmele care rulează pe marile ecrane, dar și la TV pe telefonul cu Android. Aplicația înglobează filme, actori, cinematografe, programul TV, trailere, știri și cam tot ce conține și cinemagia.ro.
Plusurile acestei aplicații sunt numeroase. În primul rând, alamele ce se pot seta înaintea anumitor emisiuni din programul TV nu te lasa sa mai uiți că e ceva interesant de văzut. Ai posibilitatea de a rezerva bilete la cinema prin apăsarea unui buton, fără să mai cauți și să formezi numere.
Poate cel mai mare avantaj al aplicației Cinemagia este widget-ul său. O regiune de 4×2 a ecranului concentrează cele mai importante elemente ale aplicației.
Urbo.ro
Cu o bază de date de peste 100 000 de puncte de interes din Romînia, Urbo.ro este disponibilă gratuit în Google Play din partea dezvoltatorilor care ne-au adus și aplicația Adulmec.ro.
Urbo.ro încearcă să aducă totul într-o singură aplicație – de la farmacii, la cluburi și până la bancomate și florării. Nu numai atât, dar un sistem asemănător cu cel Foursquare îți permite să îți faci cont și să dai check-in pentru a primi medalii și a deveni rege. În plus, avem și hartă care poate calcula trasee către o anumită locație. Există un sistem de rating și putem scrie și recenzii.
Aplicația de la Adulmec conține un volum impresionant de date, cu toate că nu sunt 100% de actualitate, baza de date conține și locații desființate sau relocate. Un bug micuț dar supărător face ca aplicația să se blocheze în momentul în care vreau să văd mai multe categorii de locații.