Sistemele de operare pentru automobile sunt baza pentru controlul tuturor funcțiilor și ecosistemul perfect pentru viitoarele aplicații, care ar trebui să îmbunătățească automobilul. Producătorii de automobile au sesizat această oportunitatea și au scos la vânzare licențe pentru aplicații auto, ce se instalează separat. Spre exemplu, Mercedes are în magazinul său de aplicații diferite funcții ce pot fi vândute sau închiriate separat pentru o anumită perioadă.
Sistemul de operare Android ar fi o soluție împotriva monopolului producătorului, care profită de această situație și vinde hărți, aplicații și funcții auto la ce sumă dorește. Android ar fi ecositemul perfect peste care s-ar putea instala aplicații de la terți și care ar crea un mediu competitiv și nu unul monopolist.
Honda va instala din anul 2022 sistemul de operare Android Automotive pe mașinile sale.
Google a introdus aplicația sa Android Auto în 2015, permițând șoferilor să aibă o conexiune între smartphone și sistemul multimedia al vehiculului. Între timp, sistemele auto au devenit mult mai inteligente. Google a anunțat că va lansa și mai multe funcții și capabilități pentru șoferi, indiferent dacă rulează Android Auto pe telefoanele lor sau în mașină.
În timp ce Android Auto a fost conceput pentru a minimiza distragerea atenției către șofer atunci când este pe drum, conectarea inițială a telefonului la sistemul de infotainment a fost până acum un lucru ceva mai solicitant. Lucrurile se schimbă, șoferii vor putea în curând să automatizeze în mod eficient procesul de pairing doar spunând „Hei Google, hai să conducem”.
Mai mult, Google a reproiectat interfața de utilizare automată pentru a permite accesul la o mulțime de surse de conținut, inclusiv Amazon Music, Audible, iHeartRadio, JioSaavn, Pandora, Podcast Addict, SoundCloud și YouTube Music, cu accesibilitate simplă, precum și ca sistemul să citească mesajele text primite cu voce tare și să permită șoferului să răspundă vocal.
Iar pentru cei cu telefoane dual-SIM, Android Auto vă va permite să stabiliți profiluri profesionale și personale separate și să afișați listele lor de contact relevante și întâlnirile din calendar, în funcție de perioada în care vă aflați la volan, în timpul serviciului sau în timpul liber. Google va face ca plata pentru combustibil să fie mai simplă. Va trebui să spuneți „Hei Google, plătește benzina” pentru ca sistemul multimedia al vehiculului să finalizeze o plată fără contact cu Google Pay.
În ceea ce privește sistemul de operare Android Automotive integrat (cum ar fi cel regăsit pe anumite vehicule Ford, GM și Volvo), acesta va fi disponibil pentru o mulțime de alte mărci.
Google a anunțat că cel mai nou partener al său este Honda, care va începe să producă vehicule cu Android Auto în anul 2022. Noul sistem de operare va fi disponibil în curând atât pe Chevrolet Silverado, cât și pe Renault Megane E-Tech.